Soczysta karkówka z grilla

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Karkówka z grilla czyli jedno z ulubionych dań Polaków na grilla. Jej mięso jest zazwyczaj dość tłuste – ale dzięki temu soczyste i delikatne. Jeśli zadbamy o właściwe zamarynowanie mięsa i odpowiednio rozpalimy grill zachowa ona swoją wilgotność  i kruchość a większość tłuszczu powinna się wytopić. Ja marynowałam karkówkę w oleju z przyprawami do grilla, słodką i ostrą papryką, świeżym czosnkiem i odrobiną cytryny.

Soczysta karkówka z grilla – składniki

  • Ładne kawałki karkówki – najlepiej dość cienko rozbite
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do grilla zawierająca: jałowiec, ziarna kolendry, gorczycy, paprykę i czosnek
  • Ostra papryczka
  • Świeży czosnek
  • Odrobina soku z cytryny i oczywiście dobrze rozgrzany grill

Soczysta karkówka z grilla – przepis

  1. Karkówkę rozbijamy – żeby mięso było delikatniejsze, polewamy odrobiną tłuszczu – dzięki temu nie wyschnie a smaki lepiej się połączą.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, kolendrą, chilli, gorczycą i kuminu. Będzie aromatyczna i delikatna. Najlepiej byłoby marynować mięso dzień wcześniej – nie dość, że skruszeje to będzie doskonale doprawione.

Najczęściej jednak w warunkach grilowo – działkowych pozbawieni jesteśmy tej możliwości. I nie ma się co martwić ja zamarynowałam naszą karkówkę 30 minut przed wrzuceniem na grill i była pyszna. Proponuję polać ją odrobiną sosu balsamicznego i serwować z sałatką np. ze szpinaku, truskawek i mięty – idealna na upał.

salatka z truskawkami
Sałatka z truskawkami
3.9/5 - (12 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *