Czerwona karmelizowana cebula

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 00 min

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

10

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Karmelizowana cebula przepis na wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, serów czy jako dodatek do obiadu. Doskonale pasuje do hamburgerów, pulled pork czy pieczeni z wieprzowiny.

Długo duszona czerwona cebula szlachetnieje po potraktowaniu jej delikatnym octem, cukrem i przede wszystkim cierpliwością – cebulę dusimy powoli – będzie miękka i słodka.

Karmelizowana cebula składniki:

  • 5 sporych czerwonych cebul
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 4-5 łyżek octu winnego (najlepiej czerwonego)
  • pół szklanki wina (najlepiej wytrawnego czerwonego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (może być też gęsty sos balsamiczny)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Karmelizowana cebula – przepis

  1. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Smażyć najlepiej na patelni ze stali nierdzewnej – będzie się ładnie karmelizowała.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić klarowana masło i cebulę – dusić, często mieszając.
  3. Stopniowo doprawiać octem winnym, winem, sosem Worcestershire oraz sosem balsamicznym. Następnie podsypać cebulę cukrem, dodać soli i pieprzu i cały czas powoli dusić – około godziny.
  4. Ja podlewałam cebulę wodą, żeby nie smażyła się zbyt szybko. Musicie cały czas smakować tej pysznej konfitury i odpowiednio żonglować przyprawami. Ma być słodko-winna, lekko kwaśna, klejąca się, miękka i aksamitna.
  5. 5 minut przed zdjęciem cebuli z patelni dodaję łyżkę masła i miodu – dzięki temu cebula będzie pięknie błyszczała. Pamiętajcie, żeby właśnie teraz dodać finalną porcję soli i pieprzu – już nic nie odparuje więc smak powinien być właściwy na koniec duszenia.
  6. Karmelizowaną cebulę przechowuję w zawekowanych słoikach.

karmelizowana cebula

karmelizowana cebula i hamburger

 

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Przyznam nie jadłam nigdy karmelizowanej cebuli , wizualnie prezentuję sie wspaniale , ciekawa jestem przepisu chyba wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *