Czerwona karmelizowana cebula
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 00 min
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
10
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Karmelizowana cebula przepis na wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, serów czy jako dodatek do obiadu. Doskonale pasuje do hamburgerów, pulled pork czy pieczeni z wieprzowiny.
Długo duszona czerwona cebula szlachetnieje po potraktowaniu jej delikatnym octem, cukrem i przede wszystkim cierpliwością – cebulę dusimy powoli – będzie miękka i słodka.
Karmelizowana cebula składniki:
- 5 sporych czerwonych cebul
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 4-5 łyżek octu winnego (najlepiej czerwonego)
- pół szklanki wina (najlepiej wytrawnego czerwonego)
- 2 łyżki octu balsamicznego (może być też gęsty sos balsamiczny)
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Karmelizowana cebula – przepis
- Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Smażyć najlepiej na patelni ze stali nierdzewnej – będzie się ładnie karmelizowała.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić klarowana masło i cebulę – dusić, często mieszając.
- Stopniowo doprawiać octem winnym, winem, sosem Worcestershire oraz sosem balsamicznym. Następnie podsypać cebulę cukrem, dodać soli i pieprzu i cały czas powoli dusić – około godziny.
- Ja podlewałam cebulę wodą, żeby nie smażyła się zbyt szybko. Musicie cały czas smakować tej pysznej konfitury i odpowiednio żonglować przyprawami. Ma być słodko-winna, lekko kwaśna, klejąca się, miękka i aksamitna.
- 5 minut przed zdjęciem cebuli z patelni dodaję łyżkę masła i miodu – dzięki temu cebula będzie pięknie błyszczała. Pamiętajcie, żeby właśnie teraz dodać finalną porcję soli i pieprzu – już nic nie odparuje więc smak powinien być właściwy na koniec duszenia.
- Karmelizowaną cebulę przechowuję w zawekowanych słoikach.
Przyznam nie jadłam nigdy karmelizowanej cebuli , wizualnie prezentuję sie wspaniale , ciekawa jestem przepisu chyba wypróbuję 🙂