Karp smażony – tradycyjna potrawa
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
35 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Polska
Karp smażony to wybitne danie pod warunkiem, że odpowiednio usmaży się rybę. Wybierajcie jak najmniejsze karpie – będą znacznie smaczniejsze. Jeśli upolowaliście jednak karpia olbrzyma namoczcie pokrojoną rybę w mleku (co najmniej przez godzinę) nada daniu delikatnego smaku, a karp nie będzie smakował jeziorem. Karp smażony to nie tylko wigilijne danie, można go szybko przygotować na każdą okazję, ale w wigilię i tak smakuje najlepiej.
Karp smażony – składniki
- filety ze skórą lub dzwonka świeżego karpia
- mąka
- masło klarowane lub ewentualnie olej do smażenia
- sól, pieprz
- mleko – do moczenia karpia (opcjonalnie)
Karp smażony – przepis
- Jeśli kupiliście karpia w całości to należy go oczyścić, obskrobać łuski (łuski karpia zachowajcie na szczęście) oraz umyć i osuszyć dokładnie. Karpia w całości najłatwiej podzielić na dzwonka krojąc w poprzek dużym ostrym nożem. Należy to zrobić energicznie ale z wyczuciem, żeby się nie pokaleczyć ani za bardzo nie męczyć z karpiem.
- Jeśli karp jest duży i jest ryzyko, że może pachnieć mułem jeziornym namoczcie go w mleku przed smażeniem.
- Gotowe, osuszone dzwonka należy dokładnie posolić oraz popieprzyć i obtoczyć w mące.
- Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło – na zwykłym maśle nie polecam smażyć gdyż za szybko się pali i karp wyjdzie niesmaczny, za to masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia ryb. Karpia smażymy około 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania smakowitej złocistej chrupiącej skórki.
- Karpia polecam podawać ze świeżym pieczywem i plastrem cytryny do skropienia.
Doskonale komponuje się z innymi wigilijnymi daniami np. pasztecikami.