Kotlety z kurczaka w panierce
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kotlety z kurczaka czyli pomysł na błyskawiczny obiad. Kotlety z piersi kurczaka przygotujecie w 15 minut. W międzyczasie możecie ugotować do tego ryż, makaron lub kaszę. W czasie smażenia kotletów można skręcić szybką sałatkę np. sałatę z pomidorem i domowy obiad jest gotowy w kwadrans. Moim zdaniem do kotletów z kurczaka doskonale też pasuje mizeria. Mój przepis jest podstawowy sól, pieprz następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Moim sekretem jest odrobina posiekanej szałwii dodana do panierki.
Jeśli chodzi o rozbijanie kotletów to ja wolę te grubsze i po prostu przekrawam pierś na pół, ale jeśli wolicie cieńsze możecie je rozbić.
Kotlety z kurczaka w panierce – składniki
- 3 małe piersi z kurczaka (połówki)
- sól, pieprz
- 1 jajko rozbełtane z odrobiną wody
- 15 listków szałwii drobno posiekane
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kotlety z kurczaka w panierce – przepis
- Piersi kurczaka umyć i przekroić wzdłuż na pół – żeby z grubej piersi powstały 2 cieńsze kotlety. Jeśli kupiliście duże piersi możecie je lekko rozbić lub przekroić filety na 3 części. Ja wolę grubsze, soczyste kotlety.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Całe jajko rozkłócić z odrobiną wody i dosypać pokrojone liski szałwii, które oblepią nam kotlety.
- Kotlety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej – nie za grubo i tylko jedna warstwa.
- Smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.