Krem do tortu

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Krem do tortu


Krem do tortu

Krem do tortu – składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru (np. rumowego)

Krem do tortu – przepis krok po kroku

  1. W rondelku wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem.
  2. Do miski wlej śmietanę kremówkę i dodaj ekstrakt waniliowy.
  3. Podgrzewaj śmietanę na małym ogniu, aż zacznie się gotować.
  4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki ziemniaczanej i cukru pudru do śmietany, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
  5. Kontynuuj gotowanie kremu na małym ogniu, aż zgęstnieje. Mieszaj cały czas, aby uniknąć przypalenia się kremu do dna rondelka.
  6. Jeśli chcesz dodać likier, teraz jest odpowiedni moment. Wlej go do kremu i dokładnie wymieszaj.
  7. Gdy krem osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  8. Krem do tortu jest gotowy do użycia! Możesz go wykorzystać do dekoracji tortu lub jako dodatek do innych deserów.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *