Krokiety z kapusta i grzybami

Czas przygotowania:

45 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

60 min.

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Poniżej prosty sposób na przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami. Ale oczywiście możecie użyć swojego ulubionego nadzienia. Krokiety są bardzo smaczne i zawsze dobrze wychodzą. Ważna są dobre, cieniutkie naleśniki i duża ilość aromatycznego farszu.

Krokiety z kapusta i grzybami:

Składniki na naleśniki:

  • woda, mąka, jajko, mleko

Przede wszystkim smażymy naleśniki – naleśniki przepis. Niech ostygną i zabieramy się za farsz.

Składniki do krokietów:

  • pół kg kapusty kiszonej
  • pół kg grzybów (najszybciej i najtaniej pieczarki)
  • dwie duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • dwa jajka
  • bułka karta
  • olej
  • 2 łyżki masła (do smażenia cebuli z pieczarkami)

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis

  1. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, wyciskamy i kroimy na drobne części, żeby nie ciągnęła się z krokieta. Następnie podsmażamy kapustę na niewielkiej ilości oleju około 10 minut.
  2. Po podsmażeniu jej wrzucamy do garnka i dusimy ją trochę, dolewając wrzącej wody.
  3. Kiedy kapusta będzie dostatecznie miękka, przekładamy ją na sitko, żeby odsączyć ją z nadmiaru wody.
  4. Cebulę posiekaną w drobną kostkę podsmażamy na odrobinie masła, następnie dorzucamy pieczarki pokrojone w kosteczkę lub cienkie plastry. Smażymy do miękkości grzybów i odparowania nadmiaru wody.
  5. Wszystkie uduszone i usmażone składniki mieszamy. Niektórzy mielą składniki w maszynce, ja wolę, jak grzyby i kapustę wyraźnie widać i czuć.
  6. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Mam nadzieję, że naleśniki są już gotowe i czekają lekko przestygnięte:) Jeżeli tak, przystępujemy do zawijania farszu w naleśniki. w czasie faszerowania naleśników rozgrzewamy olej na patelni.
  8. W tym czasie zanurzamy „prawie już krokiety” w rostrzepanych jajkach, następnie obtaczamy je bułką tartą i smażymy.
  9. Smażymy do osiągnięcia złocistego koloru i pięknej chrupkości.

Krokiety z kapustą i z grzybami podajemy:

  • z rosołem
  • z barszczem
krokiety przepis
Krokiety z kapustą i grzybami
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *