Krokiety z kapusta i grzybami
Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
60 min.
Ilość porcji:
8-10
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Polska
Poniżej prosty sposób na przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami. Ale oczywiście możecie użyć swojego ulubionego nadzienia. Krokiety są bardzo smaczne i zawsze dobrze wychodzą. Ważna są dobre, cieniutkie naleśniki i duża ilość aromatycznego farszu.
Krokiety z kapusta i grzybami:
Składniki na naleśniki:
- woda, mąka, jajko, mleko
Przede wszystkim smażymy naleśniki – naleśniki przepis. Niech ostygną i zabieramy się za farsz.
Składniki do krokietów:
- pół kg kapusty kiszonej
- pół kg grzybów (najszybciej i najtaniej pieczarki)
- dwie duże cebule
- sól
- pieprz
- dwa jajka
- bułka karta
- olej
- 2 łyżki masła (do smażenia cebuli z pieczarkami)
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, wyciskamy i kroimy na drobne części, żeby nie ciągnęła się z krokieta. Następnie podsmażamy kapustę na niewielkiej ilości oleju około 10 minut.
- Po podsmażeniu jej wrzucamy do garnka i dusimy ją trochę, dolewając wrzącej wody.
- Kiedy kapusta będzie dostatecznie miękka, przekładamy ją na sitko, żeby odsączyć ją z nadmiaru wody.
- Cebulę posiekaną w drobną kostkę podsmażamy na odrobinie masła, następnie dorzucamy pieczarki pokrojone w kosteczkę lub cienkie plastry. Smażymy do miękkości grzybów i odparowania nadmiaru wody.
- Wszystkie uduszone i usmażone składniki mieszamy. Niektórzy mielą składniki w maszynce, ja wolę, jak grzyby i kapustę wyraźnie widać i czuć.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Mam nadzieję, że naleśniki są już gotowe i czekają lekko przestygnięte:) Jeżeli tak, przystępujemy do zawijania farszu w naleśniki. w czasie faszerowania naleśników rozgrzewamy olej na patelni.
- W tym czasie zanurzamy „prawie już krokiety” w rostrzepanych jajkach, następnie obtaczamy je bułką tartą i smażymy.
- Smażymy do osiągnięcia złocistego koloru i pięknej chrupkości.
Krokiety z kapustą i z grzybami podajemy:
- z rosołem
- z barszczem