Kurczak z dynią i pieczarkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kurczak z dynią i pieczarkami – składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała dynia, pokrojona w kostkę
  • 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Kurczak z dynią i pieczarkami – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złoty z każdej strony.
  4. Dodaj dynię i pieczarki, smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Dodaj suszony tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Zmniejsz ogień i dusz danie pod przykryciem przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki i soczysty, a dynia i pieczarki dobrze ugotowane.
  7. Podawaj gorące danie posypane świeżą natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *