Lody z awokado
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Lody z awokado – składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (alternatywnie: mleko krowie)
- 1/4 szklanki syropu klonowego (alternatywnie: miód)
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Lody z awokado – przepis krok po kroku
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Umieść go w misce.
- Dodaj mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z limonki, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli do miski z awokado.
- Za pomocą blendera lub miksera zmiksuj składniki na gładką masę.
- Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 4 godziny, aż lody zaczną twardnieć.
- Co godzinę wyjmuj lody z zamrażarki i energicznie mieszaj, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
- Po 4 godzinach lody powinny być gotowe do podania.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi i zdrowymi lodami z awokado. Smacznego!