Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
25 min.
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Makaron z krewetkami i innymi owocami morza z pomidorami, śmietaną i ziołami to wybitne danie, podlane winem z odrobiną zeszklonej cebuli jest aromatyczne, delikatne i obłędnie smaczne. Do tego dania postanowiłam własnoręcznie przygotować domowy makaron: jak zrobić makaron i wiecie co Wam powiem – to był strzał w dziesiątkę. Domowy makaron i pyszny sos to klucz do kulinarnego sukcesu. Podane składniki wystarczą spokojnie dla 5 osób.
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym – składniki
- 3/4 paczki makaronu ugotowanego al dente – ja własnoręcznie przygotowałam domowe tagliatelle
- 1,5 sporej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 20 szarych dużych krewetek
- 2 małe paczki mrożonych mieszanek owoców morza – ja użyłam mieszanek z Lidla (opcjonalnie – możecie użyć po prostu więcej krewetek zamiast – ja miałam ochotę na miks)
- 2 łyżki stołowe koperku
- spora garść natki pietruszki
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki koncentraty pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina płatków chilli
- sól
- pieprz
- bazylia – kilka świeżych listków
- oliwa z oliwek
- kawałek masła
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym – przepis
- Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie z odrobiną masła, gdy cebula się zeszkli dodać czosnek i po chwili podlać białym, wytrawnym winem.
- Powoli redukować (odparowywać) wino. Jeśli używacie jak ja mrożonej mieszanki owoców morza dodajcie ją teraz – jeśli tylko krewetek – odmrażajcie i dodajcie na sam koniec.
- Dodajemy mieszankę owoców morza, po 3 minutach gdy zaczną mięknąć dodajcie puszkę pomidorów i powoli redukujemy sos.
- Następnie dodajcie soli, pieprzu i chilli dla lekkiego zaostrzenia sosu. Kolejno 2 łyżki koncentratu, bazylii i krewetki (tylko do momentu aż zmienią kolor na różowy) lub jeśli macie różowe – dosłownie 3 minuty.
- Następnie dodaję koperek, zmniejszam ogień i powoli dodaję śmietanę.
- Do smaku doprawiam sos sokiem z cytryny, pietruszką i bazylią. Jeśli będzie zbyt kwaśny możecie dodać szczyptę cukru – mnie udało się bez. Jest doskonały pomidory, śmietana i owoce morza w zrównoważonym smakowo sosie. Jeśli dodacie do tego własnoręcznie przygotowany makaron – zachwyt gości murowany.
Super przepis. Bardzo nam smakowały krewetki w tym wydaniu. Dzięki! 🙂