Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

25 min.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Makaron z krewetkami i innymi owocami morza z pomidorami, śmietaną i ziołami to wybitne danie, podlane winem z odrobiną zeszklonej cebuli jest aromatyczne, delikatne i obłędnie smaczne. Do tego dania postanowiłam własnoręcznie przygotować domowy makaron: jak zrobić makaron i wiecie co Wam powiem – to był strzał w dziesiątkę. Domowy makaron i pyszny sos to klucz do kulinarnego sukcesu. Podane składniki wystarczą spokojnie dla 5 osób.

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym – składniki

  • 3/4 paczki makaronu ugotowanego al dente – ja własnoręcznie przygotowałam domowe tagliatelle
  • 1,5 sporej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 20 szarych dużych krewetek
  • 2 małe paczki mrożonych mieszanek owoców morza – ja użyłam mieszanek z Lidla (opcjonalnie – możecie użyć po prostu więcej krewetek zamiast – ja miałam ochotę na miks)
  • 2 łyżki stołowe koperku
  • spora garść natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentraty pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina płatków chilli
  • sól
  • pieprz
  • bazylia – kilka świeżych listków
  • oliwa z oliwek
  • kawałek masła

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym – przepis

  1. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie z odrobiną masła, gdy cebula się zeszkli dodać czosnek i po chwili podlać białym, wytrawnym winem.
  2. Powoli redukować (odparowywać) wino. Jeśli używacie jak ja mrożonej mieszanki owoców morza dodajcie ją teraz – jeśli tylko krewetek – odmrażajcie i dodajcie na sam koniec.
  3. Dodajemy mieszankę owoców morza, po 3 minutach gdy zaczną mięknąć dodajcie puszkę pomidorów i powoli redukujemy sos.
  4. Następnie dodajcie soli, pieprzu i chilli dla lekkiego zaostrzenia sosu. Kolejno 2 łyżki koncentratu, bazylii i krewetki (tylko do momentu aż zmienią kolor na różowy) lub jeśli macie różowe – dosłownie 3 minuty.
  5. Następnie dodaję koperek, zmniejszam ogień i powoli dodaję śmietanę.
  6. Do smaku doprawiam sos sokiem z cytryny, pietruszką i bazylią. Jeśli będzie zbyt kwaśny możecie dodać szczyptę cukru – mnie udało się bez. Jest doskonały pomidory, śmietana i owoce morza w zrównoważonym smakowo sosie. Jeśli dodacie do tego własnoręcznie przygotowany makaron – zachwyt gości murowany.
CZYTAJ  Spaghetti z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi
Sos śmietanowy z krewetkami i pietruszką
Sos pomidorowo-śmietanowy z krewetkami i pietruszką
5/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *