Ogórki z chilli i czosnkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Ogórki z chilli w stylu azjatyckim, są wyrazistym dodatkiem do dań. Bazą są świeże ogórki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi z dodatkiem octu ryżowego i chilli, można dodać olej sezamowy, który jest aromatyczny i pasuje do azjatyckich dań – dla ozdoby posypujemy sałatkę sezamem. W zależności od upodobań i wytrzymałości – dozujcie chilli, ja lubię dość ostrą wersję tej sałatki.
Ogórki z chilli i czosnkiem – składniki
- 2-3 ogórki
- 2 -3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- duża szczypta soli
- jedno chilli drobno pokrojone
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru drobno posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- prażony sezam do posypki
- 2-3 łyżki siekanej kolendry
Ogórki z chilli i czosnkiem – przepis
Obrane ogórki należy przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. Następnie pokroić w małe kawałki, przełożyć do miski i zalać octem z cukrem i solą. Ogórki odkładamy na 30 minut do lodówki, żeby się zamarynowały. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszając razem wszystkie składniki: czosnek, imbir, chilli, olej sezamowy, kolendra, sos sojowy. Gdy ogórki już się zamarynują wyciągamy je z lodówki i odsączamy z nadmiaru wody. Doprawiamy ogórki sosem i posypujemy prażonym sezamem oraz posiekaną kolendrą. Sałatka najlepiej smakuje jako dodatek do dań azjatyckich. Jest chrupiąca, aromatyczna i delikatna. Jeśli lenicie się sami ją przygotować doskonałą zjecie w https://foodo.pl/pekin-w-poznaniu/