Japoński omlet tamago yaki
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Omlet sushi – japoński omlet tamago yaki – delikatny, wielowarstwowy, lekko octowy i słodkawy zarazem. Wykonanie wydaje się skomplikowane – ale jak już raz go zrobicie – będzie zawsze towarzyszył Waszemu domowemu sushi. Ale omlet tamago to nie tylko składnik sushi – możecie zjeść go na śniadanie lub dorzucić do japońskiego rosołu np. ramen czy zupy miso.
Japoński omlet tamago yaki – składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mirin lub innego półwytrawnego wina (np. tzw. Wina z Maryjką – reńskie wino z Lidla)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego – japońskiego np. Kikkoman
- olej do smażenia
Japoński omlet tamago yaki – przepis
- Wszystkie składniki należy wymieszać w misce, lekko ubijając mieszankę – tak jak na tradycyjny omlet.
- Rozgrzewamy olej na specjalnej prostokątnej patelni do smażenia omletu do sushi Tamago Yaki lub zwykłej patelni z teflonową powierzchnią. Warstwa oleju powinna być minimalna – najlepiej do smarowania patelni używać pędzla kuchennego lub wacika.
- Na rozgrzany olej wlewamy cienką warstwę mieszanki na omlet – grubości naleśnika. Rozprowadzamy omlet na całej patelni poruszając patelnię na boki.
- Gdy omlet zacznie się ścinać, składamy go na pół (korzystając z pałeczek lub innego narzędzia kuchennego, potem jeszcze raz na pół i umieszczamy kawałek omletu na boku patelni.
- Pozostałą powierzchnię patelni smarujemy olejem i wylewamy nową warstwę – tak, żeby cześć połączyła się z już gotowym omletem, a reszta równomiernie rozlała się na patelni.
- Gdy kolejna cześć omletu się zetnie przekładamy gotowy kawałek na nową cześć i zwijamy na drugi bok, formując gotowy omlet. Czynności wylewania i smażenia nowych warstw omletu powtarzamy tak długo, aż skończy się nam omletowa masa.
- Na koniec powinniśmy otrzymać blok omletu o kilkunastu warstwach widocznych w przekroju – tak jak na załączonym obrazku
Oryginalny omlet powinien być na tyle wysoki, że po ukrojeniu plastra jego grubość wystarczy na pokrycie kawałka Nigiri – Tamago Nigiri. Przepis na ryż do sushi: jak zrobic sushi. Przepis na nigiri: nigiri sushi
Smacznego!
uwielbiam omlety, muszę jutro zrobić bo mi wielkiego smaka narobiłas 😀