Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
5
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Papryka faszerowana czyli jak zrobić pyszną paprykę z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami w 40 minut? Bardzo lubię aromat upieczonej papryki – proces ten wydobywa cudowną słodycz i głęboki smak z tego warzywa. Latem papryki są najsmaczniejsze, więc to idealna pora na nadziewaną paprykę. Większość papryk zrobiłam z mięsem mielonym z indyka i ryżem oraz cebulą i przyprawami ale 2 eksperymentalnie nadziałam innymi składnikami: jedną mięsem z pieczarkami a drugą podsmażonym bakłażanem z cebulą, pieczarkami i serem feta – wszystkie rodzaje wyszły pysznie. Poniżej przepis na klasyczną paprykę z mięsem.
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem – składniki
- 5 średniej wielkości papryk
- pół kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka) ale możecie użyć swojego ulubionego
- 1 średnia cebula
- pół szklanki lekko podgotowanego ryżu (ja użyłam brązowego – ten trzeba podgotowywać dłużej niż biały)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie, świeża bazylia i odrobina tymianku
- odrobina oliwy z oliwek
Opcjonalnie:
- pieczarki,
- bakłażan,
- chilli,
- ser żółty lub np. feta – co kto lubi i co znajdzie w lodówce:)
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem – przepis
- Podsmażyć cebulę na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodać czosnek.
- W międzyczasie podgotowywać ryż – ma być twardawy i niedogotowany, ale niezupełnie surowy (biały ryż gotować krócej niż brązowy)
- Paprykom poodcinać czapeczki z szypułką i wyjąć gniazda nasienne – czapeczki zachować, do przykrycia faszerowanych papryk.
- Mięso mielone wymieszać z cebulą, przyprawami, ziołami i jajkiem oraz ryżem. Opcjonalnie można dodać pieczarek (mięso i pieczarki w papryce są pyszne – przecięta papryka na zdjęciu jest właśnie z pieczarkami 🙂
- Powstałym farszem napchać papryki i przykryć je czapkami. Posmarować oliwą, żeby ładniej się piekły.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Obserwować czy ładnie się rumienią:)
Ja bym podsmażył.
cos ty, delikatnie podgotowac calosc z umiarem i do piekarnika, az zczarnieje delikatnie papryka, podac z surowka.
I tak zrobilam! 😉
Ja nie piekę tylko paruje w parowarze.
I jak wychodzi taka papryka faszerowana parowana?