Parówki w cieście francuskim – pomysł na smaczną przekąskę

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Każdy z nas kocha smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski. To właśnie dzięki nim możemy na chwilę zaspokoić swój apetyt. Jeśli stawiamy na pełnię smaku, szybkość, a także oryginalność, to przekąską idealną wydają się być parówki w cieście francuskim. Sprawdź więc jak je przygotować!

Parówki w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska!

Parówki w cieście francuskim to przekąska, która obecnie jest nieco zapomniana i niedoceniana. Jednak jeszcze kilka lat temu, zajadali się nią zarówno młodsi jak i starsi. Stanowi ona idealne połączenie miękkiego, soczystego mięsa z chrupiącym i lekko zarumienionym ciastem francuskim. Przygotowanie takiej przekąski zajmuje jedynie kilka minut – zarówno parówki jak i ciasto francuskie kupujemy już w wersji gotowej, co pozwala na ogromną oszczędność czasu. Z kolei samo przygotowanie sprowadza się do owinięcia parówek i włożenia ich do piekarnika. W dosłownie kilka chwil przygotujemy pełne smaku i aromatu przekąski, które z pewnością zaskoczą naszych znajomych!

Parówki w cieście francuskim – sprawdzony i prosty przepis!

Przygotowanie parówek w cieście francuskim nie jest wymagające. Tego zadania może się podjąć nawet kompletny, kulinarny amator, który nie przepada za spędzaniem zbyt dużej ilości czasu w kuchni. Niezbędne jest tylko kilka składników, a także chwila czasu na przygotowanie rolek!

Parówki w cieście francuskim – co będzie nam potrzebne do przygotowania?

Chcąc przygotować smakowite parówki w cieście francuskim, musimy na początku wybrać się na drobne zakupy. Do wykonania tej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:

  • ciasto francuskie – możemy kupić je w formie gotowej w każdym markecie;
  • parówki – w ilości odpowiadającej ilości gości;
  • jajko;
  • szczypiorek;
  • ketchup lub inny sos, z którym chcemy naszą przekąskę podawać.

Tych kilka składników wystarczy, by wykonać szybką i smaczną zakąskę, która na długo zapadnie w pamięć gościom!

Jak przygotować parówki w cieście francuskim?

Wykonanie parówek w cieście francuskim jest banalnie proste. W pierwszej kolejności musimy rozwinąć rulon ciasta francuskiego, a następnie pokrojeniu go na równe prostokąty- dokładnie w taki sam sposób, jakbyśmy chcieli przygotować słynne kieszonki jabłkowe Następnie usuwamy osłonkę z parówek i układamy je na wierzchołku trójkąta z ciasta francuskiego. Pamiętajmy, by zostawić około 1 centymetr ciasta od końca parówki. Następnie wykonajmy subtelne nacięcia nożem, a samo ciasto możemy dodatkowo posmarować rozbełtanym żółtkiem jajka, dzięki czemu pięknie przyrumieni się ono na złoty kolor. Kolejnym krokiem jest „zawinięcie” brzegów parówki w cieście – końcówki można dla pewności spiąć wykałaczką. Tak przygotowane okręgi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Całość posypujemy szczypiorkiem i serwujemy z ketchupem lub innym sosem!

CZYTAJ  Nadziewarka do pączków - 5 istotnych korzyści z posiadania urządzenia. Sprawdź!

Parówki w cieście francuskim – idealna przekąska na każdą okazję

Parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domową imprezę czy niezapowiedziane odwiedziny gości. Jednak z uwagi na prostotę i szybkość przygotowania można zaserwować ją dosłownie podczas każdej okazji! Parówki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako dodatek do uroczystego, rodzinnego obiadu, a także jako przekąska dla najmłodszych na szkolne przyjęcia. Możemy także przygotować parówki w cieście francuskim w formie wykwintnego i jednocześnie pożywnego śniadania!

Rate this post
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 51

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *