Paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:

45 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

1 godz. 5 min.

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

trudne

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Paszteciki przepis na wspaniałe, delikatne i chrupiące wigilijne paszteciki, najlepsze są na ciepło i muszę przyznać, że nie zdążyły wystygnąć bo od razu zniknęły. Przepis na to wspaniałe danie i jego przygotowanie zawdzięczamy Julce. Ustaliliśmy już, że będą towarzyszyły każdemu naszemu spotkaniu. Owszem są trochę pracochłonne ale warto powałkować ciasto i smażyć aromatyczną kapustę z pieczarkami gdyż są niesamowicie dobre.

Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki

Ciasto:

  • 4 żółtka
  • 120 g masła – miękkiego
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka 2%
  • 350g mąki pszennej lub tortowej
  • szczypta soli
  • Nadzienie czyli pasztecikowy farsz:
  • 300g pieczarek lub innych super smacznych grzybów
  • 500g kapusty kiszonej
  • garść suszonej żurawiny (lub innych suszonych owoców)
  • 3/4 szklanki wody
  • 0,5 obranego jabłka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminu (cały lub tarty) nasiona kminu też świetnie nadadzą się do posypania pasztecików.

Paszteciki z kapustą i grzybami – przepis

  1. Na oliwie zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę, następnie dodać przepłukaną i odsączoną kapustę, całość przyprawić kminkiem, solą, pieprzem i cukrem.
  2. Dusić powoli około 15 minut, następnie dodać jabłko i posiekane grzyby, dusić od czasu do czasu mieszając, na koniec dodać żurawinę lub co tam chcecie i poddusić.

Paszteciki – przepis na ciasto:

  1. Drożdże zmieszać z cukrem i zalać ciepłym mlekiem, odstawić na około 10 minut.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wlać rozrobione drożdże, następnie dodać żołtka i powoli wyrabiać jednolitą masę, wyrobione, sprężyste ciasto rozwałkować w razie potrzeby podsypując mąką.
  3. Ciasto najlepiej pociąć na długie pasy, które wypełnia się farszem, z których później zawija się długie rulony. Gotowe długie pasy należy poprzecinać nożem lekko na skos – powstaną urocze paszteciki, pozostaje już tylko przesmarować ciasto żółtkiem i posypać np. kminkiem lub ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia na około 20 minut.
CZYTAJ  Szparagi na maśle

Do tego odrobina czerwonego barszczu i zaczyna być idealnie.

paszteciki
Paszteciki z kapustą i grzybami
4.6/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *