Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania – składniki

  • 300g mielonego drobiowego mięsa (np. z kurczaka lub indyka)
  • 200g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
  2. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną i puścią sok.
  3. W osobnej misce wymieszaj mielone mięso, jajko, bułkę tartą, śmietanę, tymianek, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  4. Dodaj smażone pieczarki, cebulę i czosnek do miski z mięsem. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
  6. Piecz pasztet w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony i pasztet będzie dobrze ścięty.
  7. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Gdy pasztet grzybowo drobiowy do smarowania będzie wystudzony, pokrój go na plasterki i podawaj jako smarowidło do pieczywa.

Pasztet grzybowo drobiowy do smarowania to idealna propozycja na kanapki, przekąski czy dodatek do śniadania. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom pasztetów. Możesz również dodać swoje ulubione przyprawy, aby nadać mu dodatkowego aromatu. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *