Pasztet z soczewicy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pasztet z soczewicy – składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, starte
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
Pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku
- W dużym garnku gotuj soczewicę w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, aż będzie miękka. Odcedź i odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj starte marchewki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- Do garnka z soczewicą dodaj podsmażoną cebulę, czosnek i marchewki. Dodaj również tymianek, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce roztrzep jajka, sos sojowy i ketchup. Dodaj do masy soczewicowej i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj, aż masa będzie gęsta i dobrze połączona.
- Przełóż masę do natłuszczonej formy do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 40-45 minut, aż pasztet będzie dobrze zrumieniony i twardy na zewnątrz.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Pasztet z soczewicy można podawać na ciepło lub zimno, pokrojony na plastry.