Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 10 min.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno np. na kanapki – ja dodaję do kanapek z klopsem odrobinę chrzanu. To fajny i prosty sposób na zdrową, domową „wędlinę”. Niebawem namówię Karola na zrobienie domowej gotowanej szynki, która ostatnio była najlepsza na świecie. Wracając do pieczeni – przepis jest banalnie prosty doprawić mięso i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Kolejna zaleta – pieczeń rzymska smakuje jak kotlety mielone ale nie wchłania tłuszczu bo jest pieczona. Ja użyłam łopatki wieprzowej – wyszło super.

Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki

  • kilogram mięsa mielonego (łopatka wieprzowa będzie idealna)
  • 1 średnia cebula – drobno pokrojona i podsmażona
  • jedna namoczona i odciśnięta sucha bułka (ewentualnie bułka tarta, ale polecam opcję pierwszą)
  • 1 surowe jajko do wymieszania z mięsem
  • majeranek – 2 łyżki stołowe
  • sól, pieprz, słodka papryka, jeden ząbek czosnku
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka ugotowane na twardo jako niespodzianka w pieczeni

Dodatkowo: jeśli macie mniej tłuste mięso niż łopatka możecie wyłożyć blachę plastrami wędzonego boczku – mięso pozostanie soczyste. Jeśli macie obsesje na punkcie boczku możecie udekorować pieczeń również z góry.

Pieczeń rzymska z jajkiem – przepis

  1. Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła.
  2. Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć.
  3. Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jedno jajko, sól, pieprz, majeranek, odrobinę czosnku, natkę pietruszki i sporo słodkiej papryki – pieczeń będzie miała ładny kolor.
  4. Składniki dokładnie wymieszać. W międzyczasie ugotować 3 jajka na twardo.
  5. Mięsem wyłożyć blachę do 1/3 wysokości, ułożyć wzdłuż 3 obrane jajka na twardo, a następnie dołożyć resztę mięsa. Pycha!
  6. Piec około godziny w 190 stopniach. Obserwujcie pieczeń – wyjmijcie ją gdy wierzch się zarumieni.
CZYTAJ  Spaghetti napoli

Pieczeń rzymska kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, ale to pyszne, proste danie również na co dzień.

pieczen rzymska
Pieczeń rzymska
3.9/5 - (12 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

13 komentarzy

  1. dobrze, że trafiłam na Waszą stronę…znalazłam tu dużo inspiracji na nadchodzące święta. Dziękuję 🙂

  2. Pierś z kaczki wygląda wyśmienicie! 🙂 I zapewne tak smakuje. Chyba spróbuję zrobić takie cudeńko na święta 🙂

  3. Żurek to w ,moim domu rodzinna tradycja bez żurku nie wyobrażam sobie Świat , na pysznej białej kiełbasce i skwarkach z dodatkiem swojskiego jaja ..mmm!!

  4. Nie jadłam pieczeni z jajkiem w środku, dla mnie to całkowita nowość. Czy to jest standardowy składnik do pieczeni? Jeśli tak, to sporo jeszcze nie wiem o kulinariach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *