Pieczeń rzymska z jajkiem
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
1 godz.
Łączny czas:
1 godz. 10 min.
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Polska
Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno np. na kanapki – ja dodaję do kanapek z klopsem odrobinę chrzanu. To fajny i prosty sposób na zdrową, domową „wędlinę”. Niebawem namówię Karola na zrobienie domowej gotowanej szynki, która ostatnio była najlepsza na świecie. Wracając do pieczeni – przepis jest banalnie prosty doprawić mięso i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Kolejna zaleta – pieczeń rzymska smakuje jak kotlety mielone ale nie wchłania tłuszczu bo jest pieczona. Ja użyłam łopatki wieprzowej – wyszło super.
Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki
- kilogram mięsa mielonego (łopatka wieprzowa będzie idealna)
- 1 średnia cebula – drobno pokrojona i podsmażona
- jedna namoczona i odciśnięta sucha bułka (ewentualnie bułka tarta, ale polecam opcję pierwszą)
- 1 surowe jajko do wymieszania z mięsem
- majeranek – 2 łyżki stołowe
- sól, pieprz, słodka papryka, jeden ząbek czosnku
- odrobina posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka ugotowane na twardo jako niespodzianka w pieczeni
Dodatkowo: jeśli macie mniej tłuste mięso niż łopatka możecie wyłożyć blachę plastrami wędzonego boczku – mięso pozostanie soczyste. Jeśli macie obsesje na punkcie boczku możecie udekorować pieczeń również z góry.
Pieczeń rzymska z jajkiem – przepis
- Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła.
- Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć.
- Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jedno jajko, sól, pieprz, majeranek, odrobinę czosnku, natkę pietruszki i sporo słodkiej papryki – pieczeń będzie miała ładny kolor.
- Składniki dokładnie wymieszać. W międzyczasie ugotować 3 jajka na twardo.
- Mięsem wyłożyć blachę do 1/3 wysokości, ułożyć wzdłuż 3 obrane jajka na twardo, a następnie dołożyć resztę mięsa. Pycha!
- Piec około godziny w 190 stopniach. Obserwujcie pieczeń – wyjmijcie ją gdy wierzch się zarumieni.
Pieczeń rzymska kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, ale to pyszne, proste danie również na co dzień.
a moze byc mieso mielone wolowe lub indycze?
Pewnie, że tak – co kto lubi 🙂
dobrze, że trafiłam na Waszą stronę…znalazłam tu dużo inspiracji na nadchodzące święta. Dziękuję 🙂
Hmmm pyszności 🙂 aż ślinka cieknie 🙂 trzeba wypróbować 🙂
Pierś z kaczki wygląda wyśmienicie! 🙂 I zapewne tak smakuje. Chyba spróbuję zrobić takie cudeńko na święta 🙂
ale smakowitości tutaj proponujecie 🙂 mmm coś pysznego 🙂
ale smakowitości:)
Żurek to w ,moim domu rodzinna tradycja bez żurku nie wyobrażam sobie Świat , na pysznej białej kiełbasce i skwarkach z dodatkiem swojskiego jaja ..mmm!!
Ciesze się ze natrafilam na waszego bloga z przepisów napewno skorzystam zwłaszcza na sos tatarski
Parę przepisów zrobię na Święta
Bardzo fajne przepisy napewno sporo wykorzystam przygotowując święta 🙂
Super przepisy, spróbuję zrobić sernik na święta. Mam nadzieję, że się uda 🙂
Nie jadłam pieczeni z jajkiem w środku, dla mnie to całkowita nowość. Czy to jest standardowy składnik do pieczeni? Jeśli tak, to sporo jeszcze nie wiem o kulinariach 🙂