Wołowina duszona w czerwonym winie

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

30 min.

Łączny czas:

40 min.

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Pieczeń wołowa czyli idealne danie na wyjątkową okazję. Pieczeń wołowa tylko brzmi jak trudne danie – nie ma nic prostszego niż wspaniała, lekko krwista pieczeń w sosie z czerwonego wina. Oczywiście sekretem jest podsmażanie mięsa przed pieczeniem – żeby zamknąć jego pory, a tym samym zachować całą soczystość w środku. To wytrawne danie doskonale komponuje się z prostym sosem z czerwonego wina, no i oczywiście z winem wytrawnym do popicia. Jeśli chcecie możecie użyć innej części wołowiny – pieczeń będzie twardsza ale równie smaczna, przepis jest taki sam niezależnie od rodzaju mięsa. Jako sałatkę proponuję tartego selera z odrobiną cytryny, octu winnego i soli lub blanszowaną zieloną fasolkę. Polecam też wspaniały sos z zielonego pieprzu.

Wołowina duszona w czerwonym winie – składniki:

  • co najmniej pół kilograma polędwicy wołowej
  • pieprz, oliwa

Do sosu:

  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz, cukier

Wołowina duszona w czerwonym winie – przepis:

  1. Polędwicę umyć i wytrzeć do sucha. Nasmarować oliwą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzanej patelni najlepiej ze stali nierdzewnej (będziemy ją ostro skrobać, żeby przygotować sos) podsmażyć mięso z każdej strony – chodzi o to, żeby lekko się zrumieniło.
  2. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut – ja używam termometru – mięso powinno osiągnąć 56 stopni w środku.
  3. Mięso po pieczeniu powinno odpocząć co najmniej 10 minut – dzięki temu soki nie wypłyną natychmiast po przekrojeniu.

Sos do pieczeni:

  1. Na patelnię rozgrzaną po smażeniu wołowiny wlać pół butelki czerwonego wytrawnego wina i odskrobać przypalone do dna aromatyczne cząsteczki mięsa. Powoli odparowywać sos.
  2. Dodać drobno pokrojony rozmaryn, sól, pieprz i 2 łyżki cukru.
  3. Mieszać sos powoli go redukując.
  4. Wołowinę pokroić na średniej grubości plastry i serwować z aromatycznym sosem z czerwonego wina.
CZYTAJ  Żeberka w kapuście
pieczeń wołowa z sosem z czerwonego wina
Wołowina duszona w czerwonym winie
4/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *