Pieczony filet z halibuta

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Pieczony filet z halibuta


Pieczony filet z halibuta

Pieczony filet z halibuta – składniki

  • 1 filet z halibuta (ok. 200g)
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Pieczony filet z halibuta – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj piekarnik, nastaw go na 200°C.
  2. Filet z halibuta umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.
  4. Na blaszce do pieczenia ułóż folię aluminiową i połóż na niej filet z halibuta.
  5. Delikatnie posmaruj filet przygotowanym wcześniej sosem z cytryny i przyprawami.
  6. Zawiń filet w folię aluminiową, tak aby był dobrze zakryty.
  7. Włóż foliowy pakunek z filetem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
  8. Po upieczeniu wyjmij filet z piekarnika i ostrożnie odkryj folię aluminiową.
  9. Podawaj pieczony filet z halibuta na talerzu, udekorowany świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *