Pieczony filet z indyka z majonezem

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

5-6

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

europejska

Pierś z indyka powoli pieczona w polewie z masła i majonezu to doskonały przepis na uzyskanie niesamowicie soczystej wędliny nie tylko do kanapek. Przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale dzięki temu dokładnie wiecie co jecie – wędlina jest soczysta, chuda i delikatna. Uwielbiam kanapki z piersią z indyka z odrobiną awokado i ostrego sosu sambal.

Pieczony filet z indyka z majonezem – składniki

  • 800-1000 gramów filetu z indyka
  • 400-500 ml wywaru mięsnego lub jedna kostka rosołowa
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz
  • sznurek do związania mięsa lub siatka wędliniarska
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (białej skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)

Pieczony filet z indyka – przepis

  1. Filet z indyka należy umyć i dokładnie osuszyć. Z obu stron przyprawiamy mięso z indyka solą oraz delikatnie pieprzem. Związujemy filet sznurkiem lub wsadzamy do siatki wędliniarskiej formując zwarty, lekko podłużny kawałek mięsa równej grubości.
  2. Mięso wkładamy do otwartego naczynia żaroodpornego i zalewamy roztopionym masłem wymieszanym z wywarem lub rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką rosołową.
  3. Na koniec indyka dokładnie smarujemy ze wszystkich stron majonezem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
  4. Filet z indyka pieczemy przez około 75-90 minut, aż w środku mięso osiągnie około 75 stopni – konieczny do tego jest termometr do mięsa. Na ostatnie 20-30 minut można zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni, żeby uzyskać chrupiącą skórkę mięsa.
  5. Po wyjęciu z piekarnika filet z indyka musi odpocząć przynajmniej 20-30 minut.

Sos pieczeniowy do indyka – przepis

  1. Z pozostałego po pieczeniu wywaru można przygotować wyśmienity sos pieczeniowy.
  2. Sos z pieczenia indyka należy przelać na patelnię i lekko zredukować na średnim ogniu. Po chwili należy dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Całość należy dokładnie wymieszać i zredukować do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wywaru lub wody.

soczysta piers z indyka w kanapce z awokado

pierś z indyka pieczona z majonezem

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

2 komentarze

  1. Fileta pieczemy w tej zalewie masło+bulion czy tylko wysmarowany majonezem?
    Jeśli bez zalewy, to jak długo przed pieczeniem trzymać w niej mięso przed pieczeniem?

    • W zalewie, filet z indyka będzie soczysty, a majonez dodatkowo wzmocni smak i również zachowa wilgoć w mięsie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *