Pieczony filet z indyka z majonezem
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
europejska
Pierś z indyka powoli pieczona w polewie z masła i majonezu to doskonały przepis na uzyskanie niesamowicie soczystej wędliny nie tylko do kanapek. Przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale dzięki temu dokładnie wiecie co jecie – wędlina jest soczysta, chuda i delikatna. Uwielbiam kanapki z piersią z indyka z odrobiną awokado i ostrego sosu sambal.
Pieczony filet z indyka z majonezem – składniki
- 800-1000 gramów filetu z indyka
- 400-500 ml wywaru mięsnego lub jedna kostka rosołowa
- 3-4 łyżki majonezu
- 1/4 kostki masła
- sól, pieprz
- sznurek do związania mięsa lub siatka wędliniarska
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (białej skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
Pieczony filet z indyka – przepis
- Filet z indyka należy umyć i dokładnie osuszyć. Z obu stron przyprawiamy mięso z indyka solą oraz delikatnie pieprzem. Związujemy filet sznurkiem lub wsadzamy do siatki wędliniarskiej formując zwarty, lekko podłużny kawałek mięsa równej grubości.
- Mięso wkładamy do otwartego naczynia żaroodpornego i zalewamy roztopionym masłem wymieszanym z wywarem lub rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką rosołową.
- Na koniec indyka dokładnie smarujemy ze wszystkich stron majonezem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
- Filet z indyka pieczemy przez około 75-90 minut, aż w środku mięso osiągnie około 75 stopni – konieczny do tego jest termometr do mięsa. Na ostatnie 20-30 minut można zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni, żeby uzyskać chrupiącą skórkę mięsa.
- Po wyjęciu z piekarnika filet z indyka musi odpocząć przynajmniej 20-30 minut.
Sos pieczeniowy do indyka – przepis
- Z pozostałego po pieczeniu wywaru można przygotować wyśmienity sos pieczeniowy.
- Sos z pieczenia indyka należy przelać na patelnię i lekko zredukować na średnim ogniu. Po chwili należy dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Całość należy dokładnie wymieszać i zredukować do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wywaru lub wody.
Fileta pieczemy w tej zalewie masło+bulion czy tylko wysmarowany majonezem?
Jeśli bez zalewy, to jak długo przed pieczeniem trzymać w niej mięso przed pieczeniem?
W zalewie, filet z indyka będzie soczysty, a majonez dodatkowo wzmocni smak i również zachowa wilgoć w mięsie.