Placki z gotowanych ziemniaków

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Placki z gotowanych ziemniaków – składniki

  • 500g gotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Placki z gotowanych ziemniaków – przepis krok po kroku

  1. W misce rozgnieć ziemniaki na puree.
  2. Posiekaj cebulę na drobne kawałki.
  3. Dodaj cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz do miski z ziemniakami. Dokładnie wymieszaj składniki.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Formuj małe placki z gotowanych ziemniaków i układaj je na rozgrzanej patelni.
  6. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  7. Wyjmij placki z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Serwuj gorące placki z gotowanych ziemniaków z ulubionymi dodatkami, na przykład z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *