Placki z gruszkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Placki z gruszkami – składniki

  • 2 średnie gruszki
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Placki z gruszkami – przepis krok po kroku

  1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. Dodaj jajko i mleko, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Dodaj starte gruszki do ciasta i ponownie wymieszaj.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oleju.
  6. Na patelnię nakładaj porcje ciasta, formując placki o średnicy około 10 cm.
  7. Smaż placki na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.
  8. Gotowe placki z gruszkami podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *