Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Czas przygotowania:
25 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
45 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
polska, niemiecka
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i cebulę.
- Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach.
- Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków, najlepiej za pomocą ściereczki.
- Wymieszaj wyciśnięte ziemniaki z cebulą, jajkami, mąką, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Formuj placki z masy ziemniaczanej i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
- Odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Serwuj gorące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z ulubionymi dodatkami, na przykład z kwaśną śmietaną i koperkiem.