Polędwiczka w sosie pieczarkowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Polędwiczka w sosie pieczarkowym – składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Polędwiczka w sosie pieczarkowym – przepis krok po kroku
- Na początku należy oczyścić i pokroić pieczarki w plastry, cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
- W dużym rondlu rozgrzać masło i olej, a następnie dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż zmiękną i puścią sok.
- Przesunąć pieczarki na bok rondla i na wolne miejsce włożyć polędwiczki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane.
- Dodać bulion warzywny, przykryć rondel i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż polędwiczki będą miękkie i soczyste.
- Wyjąć polędwiczki z rondla i pokroić je na plastry.
- Do sosu dodaj śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
- Na talerzach ułożyć plastry polędwiczki i polać je sosem pieczarkowym.
- Dekorować danie posiekaną natką pietruszki.
Polędwiczka w sosie pieczarkowym to wykwintne danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Soczyste polędwiczki wieprzowe w połączeniu z aromatycznym sosem pieczarkowym stanowią idealną kombinację smakową. Spróbuj tego przepisu i delektuj się wyjątkowym smakiem!