Polędwiczki na młodych listkach buraków

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Polędwiczki na młodych listkach buraków – składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 młode buraki, umyte i pokrojone na listki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

Polędwiczki na młodych listkach buraków – przepis krok po kroku

  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
  3. Dodaj polędwiczki i smaż z obu stron przez około 3-4 minuty, aż będą dobrze zarumienione.
  4. Przenieś polędwiczki na talerz i przykryj folią aluminiową, aby się nie wystudziły.
  5. Do tego samego rondla dodaj buraki i smaż przez około 2 minuty, aż zmiękną.
  6. Dodaj tymianek, sól i pieprz, mieszaj przez kolejne 2 minuty.
  7. Wlej bulion warzywny i gotuj przez 5 minut, aż buraki będą miękkie.
  8. Przenieś buraki na talerz i przykryj folią aluminiową.
  9. Do rondla dodaj masło i rozpuść je na średnim ogniu.
  10. Dodaj polędwiczki i buraki, smaż przez 2 minuty, aby wszystko się podgrzało.
  11. Posyp danie posiekanym koperkiem i podawaj od razu.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *