Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Czy szukasz smacznego i jednocześnie oryginalnego pomysłu na danie główne? Dzisiaj przedstawiamy przepis na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami. To połączenie delikatnego mięsa z intensywnym smakiem suszonych pomidorów to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Bez względu na to, czy planujesz romantyczną kolację, czy po prostu szukasz nowego sposobu na przygotowanie wieprzowiny, to danie z pewnością zrobi na Tobie wrażenie.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami – składniki
Do przygotowania polędwiczek wieprzowych z suszonymi pomidorami potrzebujesz:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie)
Alternatywne składniki:
- Zamiast suszonych pomidorów, możesz użyć świeżych pomidorów typu cherry.
- Jeżeli nie przepadasz za rozmarynem, możesz go zastąpić bazylią lub tymiankiem.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami – przepis krok po kroku
- Rozpocznij od przygotowania polędwiczek. Oprósz je solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, aż uwolni swój aromat.
- Dodaj polędwiczki wieprzowe i smaż je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony. Następnie dodaj suszone pomidory wraz z nieco oliwy z słoika oraz gałązki rozmarynu.
- Jeśli używasz, podlej wszystko białym winem i duś, aż wino całkowicie odparuje.
- Gotowe polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami podawaj na ciepło.