Ciasto na pizzę – idealna receptura

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

45 min. + czas wyrastania ciasta

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Włoska

Przepis na pizzę czyli jak samodzielnie i szybko przygotować wspaniałe ciasto na pizzę? Przepis jest prosty, potrzeba trochę cierpliwości i po około godzinie możemy cieszyć się pyszną, domową pizzą. Uwielbiam domową pizzę po pierwsze dlatego, że dokładnie wiem jakich składników użyto – poza tym mogę dodać co tylko chcę i lubię. Mój hit to boczek i czerwona cebula. Z tego samego ciasta możecie przygotować focaccię. Jeśli chodzi o grubość ciasta to w zależności od stopnia rozwałkowania uzyskacie grubą lub cienką pizzę. Jeśli lubicie grubą i puszystą rozwałkujcie ją delikatnie i dajcie jeszcze raz jej urosnąć zanim położycie na wierzch składniki. Przepis na pizzę jest prosty.

Ciasto na pizzę – składniki

  • Około pół kilograma mąki pszennej (użyliśmy mąki typu 480)
  • Łyżeczka soli
  • Paczka suchych drożdży (7g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szklanka ciepłej wody

Ciasto na pizzę – przepis krok po kroku

W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże oraz sól. Dodajemy oliwę z oliwek i powoli wlewamy ciepłą wodę mieszając całość. Energicznie ugniatamy całe ciasto uzyskując gładką i przyjemną w dotyku masę (nie może kleić się zbyt mocno).

ciasto na pizzę
Wyrabiamy ciasto na pizzę

Zostawiamy ciasto w posypanej mąką misce oraz przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy ciasto na 3-5 kawalków. Kawałek ciasta należy rozwałkować na odpowiednio gruby  płat – ja wolę grubsze ciasto, ale cienkie po włosku również wychodzi pyszne – to cienkie użyliśmy do focacci.

ciasto na pizzę
Wałkowanie ciasta na pizzę

Na rozwałkowany kawałek pizzy kładziemy sos pomidorowy (ja redukuję – czyli odparowuję na patelni pomidory z puszki, z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą). Następnie kładziemy ser mozarella oraz ulubione składniki.

Foccacia
Foccacia

Ciasto pieczemy w 200 stopniach, wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika na około 10-12 minut. Doglądajcie czy ładnie się rumieni – my ocenialiśmy gotowość pizzy na oko.

CZYTAJ  Kisiel cytrynowy

Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce szczelnie zawinięte w folię spożywczą. Następnego dnia na śniadanie pizza jest nawet lepsza.

domowa pizza z salami
Gotowa pizza!
4/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *