Ciasto na pizzę – idealna receptura
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
45 min. + czas wyrastania ciasta
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Włoska
Przepis na pizzę czyli jak samodzielnie i szybko przygotować wspaniałe ciasto na pizzę? Przepis jest prosty, potrzeba trochę cierpliwości i po około godzinie możemy cieszyć się pyszną, domową pizzą. Uwielbiam domową pizzę po pierwsze dlatego, że dokładnie wiem jakich składników użyto – poza tym mogę dodać co tylko chcę i lubię. Mój hit to boczek i czerwona cebula. Z tego samego ciasta możecie przygotować focaccię. Jeśli chodzi o grubość ciasta to w zależności od stopnia rozwałkowania uzyskacie grubą lub cienką pizzę. Jeśli lubicie grubą i puszystą rozwałkujcie ją delikatnie i dajcie jeszcze raz jej urosnąć zanim położycie na wierzch składniki. Przepis na pizzę jest prosty.
Ciasto na pizzę – składniki
- Około pół kilograma mąki pszennej (użyliśmy mąki typu 480)
- Łyżeczka soli
- Paczka suchych drożdży (7g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Szklanka ciepłej wody
Ciasto na pizzę – przepis krok po kroku
W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże oraz sól. Dodajemy oliwę z oliwek i powoli wlewamy ciepłą wodę mieszając całość. Energicznie ugniatamy całe ciasto uzyskując gładką i przyjemną w dotyku masę (nie może kleić się zbyt mocno).
Zostawiamy ciasto w posypanej mąką misce oraz przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy ciasto na 3-5 kawalków. Kawałek ciasta należy rozwałkować na odpowiednio gruby płat – ja wolę grubsze ciasto, ale cienkie po włosku również wychodzi pyszne – to cienkie użyliśmy do focacci.
Na rozwałkowany kawałek pizzy kładziemy sos pomidorowy (ja redukuję – czyli odparowuję na patelni pomidory z puszki, z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą). Następnie kładziemy ser mozarella oraz ulubione składniki.
Ciasto pieczemy w 200 stopniach, wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika na około 10-12 minut. Doglądajcie czy ładnie się rumieni – my ocenialiśmy gotowość pizzy na oko.
Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce szczelnie zawinięte w folię spożywczą. Następnego dnia na śniadanie pizza jest nawet lepsza.