Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • olej do smażenia

Racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko, a następnie dodaj mleko. Wymieszaj składniki.
  3. Stopniowo dodawaj mieszankę jajeczno-mleczną do suchych składników, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
  4. Dodaj plasterki jabłek do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie je rozłożyć.
  5. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
  6. Łyżką nabieraj porcje ciasta z jabłkami i delikatnie rozprowadź je na rozgrzanym oleju, tworząc okrągłe racuchy. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  7. Wyjmij racuchy z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Serwuj gorące racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące z ulubionym dodatkiem, na przykład cukrem pudrem, cynamonem lub syropem klonowym.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *