Rogaliki na piwie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Rogaliki na piwie – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250ml piwa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie: nadzienie (np. dżem, czekolada)

Rogaliki na piwie – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
  2. Dodaj masło i zagnieć ciasto, stopniowo wlewając piwo.
  3. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  5. Wytnij trójkąty z ciasta.
  6. Jeśli chcesz, możesz nałożyć na każdy trójkąt nadzienie (np. dżem lub czekoladę).
  7. Zwiń trójkąty, zaczynając od szerokiej strony.
  8. Ułóż rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj nim rogale.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
  11. Podawaj ciepłe lub wystudzone.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *