Rozetki

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Rozetki – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo: dżem, lukier, posypka

Rozetki – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W drugiej misce utrzyj masło i cukier na puszystą masę.
  3. Dodaj jajka, jeden po drugim, cały czas mieszając.
  4. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Z ciasta formuj małe kulki, a następnie spłaszczaj je delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. W środek każdej rozetki wyciskaj niewielką ilość dżemu.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż rosetki nabiorą złotego koloru.
  9. Po ostudzeniu, polukruj rosetki i posyp je ulubioną posypką.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *