Sałatka śledziowa na wigilię
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Wigilia to jedno z najważniejszych świąt w polskiej tradycji. Sałatka śledziowa na wigilię to jedno z klasycznych dań, które nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ta pyszna i sycąca sałatka jest idealnym połączeniem śledzi, warzyw i majonezu. Przygotuj ją samodzielnie i zaskocz swoich gości!
Sałatka śledziowa na wigilię – składniki:
- 4 filety śledziowe w oleju (można użyć również śledzi w occie)
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Sałatka śledziowa na wigilię – przepis krok po kroku:
- W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, studzimy je i kroimy w kostkę.
- Marchewki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, a następnie kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
- Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.
- Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
- Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, marchewki, cebulę, ogórka, jajka i śledzie.
- Do sałatki dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Sałatkę śledziową na wigilię można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą.
Gotowa Sałatka śledziowa na wigilię jest idealnym dodatkiem do tradycyjnego polskiego wieczerzy wigilijnego. Smacznego!