Sałatka śledziowa z jabłkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka śledziowa z jabłkiem – składniki
- 4 filety śledziowe
- 2 średnie jabłka (najlepiej kwaśne)
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: łyżeczka musztardy
Sałatka śledziowa z jabłkiem – przepis krok po kroku
- Filety śledziowe dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w drobne kawałki.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Możesz również zostawić skórkę, jeśli jest jadalna.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Ogórki kiszone również pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj majonez, jogurt, sól, pieprz i opcjonalnie musztardę, aż powstanie jednolita masa.
- Do miski dodaj pokrojone śledzie, jabłka, cebulę i ogórki. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie pokryły się sosem.
- Przełóż sałatkę do lodówki i pozostaw na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Sałatkę śledziową z jabłkiem podawaj schłodzoną jako przystawkę lub dodatek do obiadu.