Schab pieczony ze śliwką
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
1 godz. 30 min + obsmażanie
Łączny czas:
1 godz. 45 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Polska
Schab pieczony przepis na soczysty schab ze śliwką lub innymi owocami, które lubicie. Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia. Do schabu z owocami doskonale pasuje majeranek. Uwielbiam soczysty, delikatny schab – żeby był jeszcze bardziej wilgotny do pieczenia wkładam jabłka, które otulają schab i tworzą pyszny sos.
Schab pieczony w piekarniku – składniki
- co najmniej kilogram schabu najlepiej z kością (taki ma więcej smaku)
- pół paczki suszonych śliwek lub np. moreli (co wolicie – ja wolę śliwki)
- sól, pieprz, majeranek
- 4 kwaśne jabłka
- 2 cebule
- olej do podsmażenia
Schab pieczony w piekarniku – przepis
- Mięso umyć i wysuszyć. Długim cienkim nożem wykłuć dziurę przez środek mięsa. Następnie nadziać suszonymi śliwkami – ja stosuję do tego rączkę drewnianej łyżki.
- Mięso natrzeć olejem lub oliwą, następnie oprószyć solą, pieprzem i garścią majeranku.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć miso z każdej strony – chodzi o lekkie zrumienienie i zamknięcie porów, żeby cały sok został w mięsie.
- Mięso przełożyć do brytfanny lub innego zamykanego naczynia żaroodpornego. Ponownie doprawić solą, pieprzem i solidnie zasypać majerankiem. Następnie obłożyć dookoła ćwiartkami jabłek ze skórą i cebulą pokrojoną na połówki – cebula doda wyrazistego aromatu i lekkiej słodyczy.
- Wstawić zamknięte do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Pamiętajcie, żeby przed rozkrojeniem schab odpoczął około 10 minut – dzięki temu nie straci tak pożądanej w schabie soczystości.
Schab serwować z delikatnym jabłkowo-cebulowym sosem.
Twój komentarztakie miecho jest super na kanapki, np. do rpacy. czasem mi zona zrobi albo kupi taki schab piecozny chyba od henryka kani, najbardziej pozywny jak dla mnie:)
Pycha! 🙂
Ja ostatnio robiłam takie coś w trochę uproszczonej wersji:
Wspaniałe danie, jestem wielkà miłośniczkà faszerowanego schabu !!
Wysmienity…..wlasnie dzis podalam go na obiad z knedlami-mieszkam na Bawarii-….sliwki przed faszerowaniem namoczylam na kilka minut w koniaku…..hmm….podsumowujac ..palce lizac pozdrawiam Ewa