Schab ze śliwką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Schab ze śliwką – składniki

  • 1 kg schabu
  • 12 śliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Schab ze śliwką – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj schab, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
  2. Przekrój schab na plastry o grubości około 2 cm.
  3. W miseczce wymieszaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  4. Posmaruj każdy plaster schabu przygotowaną mieszanką z obu stron.
  5. Na każdym plasterku schabu umieść po jednej śliwce.
  6. Zwiń plastry schabu wokół śliwek, formując roladki.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z obu stron na złoty kolor.
  8. Przełóż smażone roladki do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C na około 30 minut.
  9. Po upływie czasu wyjmij schab ze śliwką z piekarnika i podawaj na gorąco.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *