Puszysty sernik na kruchym spodzie
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
międzynarodowa
Sernik przepis na tradycyjny, delikatny i puszysty sernik. Sekretem każdego sernika jest dobry twaróg – jeśli nie jesteście fanami samodzielnej walki z mieleniem sera, możecie użyć gotowego mielonego twarogu, ważne jest, żeby w składzie gotowca nie było niczego oprócz twarogu. Sekretem mojego sernika jest cukier waniliowy i odrobina soku z cytryny. Porcja na standardową tortownicę. Puszysty sernik na kruchym spodzie – czy znacie lepszy deser?
Puszysty sernik na kruchym spodzie – składniki:
- 1 kg twarogu lub dobrej, mielonej masy twarogowej
- 4 jajka – osobno żółtka, osobno białka ubite na sztywną pianę
- 100 gramów miękkiego masła
- 100 gramów cukru
- cukier waniliowy (2/3 opakowania)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- rozkruszone herbatniki na spód lub ręcznie robione kruche ciasto wg. przepisu na szarlotkę
Puszysty sernik na kruchym spodzie – przepis
- Rozkruszyć herbatniki na okruchy i podpiec w piekarniku przez pięć minut w 180 stopniach. Jeśli wolicie możecie sami przygotować kruchy spód według przepisu na kruche ciasto
- Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub rumie.
- Utrzeć cukier z żółtkami na gładką masę, dodać masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy – wymieszać.
- Wkropić sok z cytryny.
- Stopniowo dodawać masę twarogową, gdy powstanie gładka masa delikatnie wmieszać ubite białka (ze szczyptą cukru – dzięki temu na pewno się ubiją).
- Do masy dodać rodzynki i delikatnie je wmieszać, następnie przełożyć masę sernikową na kruchy spód i piec około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Sernik można uznać za gotowy gdy wierzch jest złocisto-brązowy. Jeśli nie chcecie, żeby zbyt mocno opadł potrzymajcie go chwilę w wyłączonym piekarniku, następnie 20 minut w otwartym – dzięki temu będzie lekki i niesamowicie puszysty.