Sernik na zimno bezglutenowy

Czas przygotowania:

4 godz. 30 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

4 godz. 30 min

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sernik na zimno bezglutenowy – składniki

  • 250g bezglutenowych herbatników
  • 100g masła (lub margaryny bezglutenowej)
  • 500g serka homogenizowanego bez laktozy
  • 200g jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1 cytryny
  • owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Sernik na zimno bezglutenowy – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce lub umieść je w woreczku i rozkrusz je wałkiem.
  2. Stop masło (lub margarynę) i wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
  4. Wylep boki tortownicy przygotowaną masą z herbatników, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
  5. Umieść tortownicę w lodówce i pozostaw do schłodzenia przez 30 minut.
  6. W misce wymieszaj serek homogenizowany, jogurt, cukier i sok z cytryny.
  7. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodaj do masy serowej.
  8. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  9. Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na nią przygotowaną masę serową.
  10. Wstaw sernik do lodówki i pozostaw go tam na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby stężał.
  11. Przed podaniem udekoruj sernik na zimno bezglutenowy świeżymi owocami.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i bezglutenowym sernikiem na zimno!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *