Sernik na zimno z twarogu
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sernik na zimno z twarogu – składniki
- 500g twarogu
- 200g herbatników
- 100g masła
- 200g cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 250ml śmietany kremówki
- sok i skórka z 1 cytryny
- opcjonalnie: owoce do dekoracji
Sernik na zimno z twarogu – przepis krok po kroku
- W misce rozgnieć herbatniki na drobne kawałki.
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj rozgniecione herbatniki. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
- Przełóż masę z herbatników do tortownicy i równomiernie rozprowadź po dnie. Włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
- W międzyczasie namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i pozostaw na kilka minut, aż napęcznieje.
- W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
- Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na nią masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby stężał.
- Przed podaniem udekoruj sernik na zimno z twarogu świeżymi owocami, jeśli chcesz.
Teraz możesz cieszyć się pysznym i orzeźwiającym sernikiem na zimno z twarogu!