Sernik waniliowy
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sernik waniliowy to klasyczne i pyszne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników. Delikatny smak wanilii sprawia, że jest to idealna propozycja na deser lub podwieczorek. Przygotowanie tego sernika jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Spróbuj samodzielnie przygotować to wyjątkowe ciasto!
Sernik waniliowy – składniki
- 500g sera białego, np. twarogu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki masła, roztopionego
- 1/4 szklanki bułki tartej
- opcjonalnie: starta skórka z cytryny lub pomarańczy
Sernik waniliowy – przepis krok po kroku
- W misce umieść ser biały i rozgnieć go widelcem lub przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.
- Do miski dodaj jajka, cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Stopniowo dodawaj roztopione masło, ciągle mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
- Na koniec dodaj bułkę tartą i opcjonalnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ponownie wymieszaj wszystko razem.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub delikatnie natłuść masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej przygotowaną masę serową.
- Sernik waniliowy piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź gotowość sernika, wkłuwając w niego patyczek – jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że sernik jest gotowy.
- Po upieczeniu, wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie schłódź go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
- Przed podaniem, możesz udekorować sernik waniliowy bitą śmietaną, owocami lub posypką czekoladową. Smacznego!