Sernik z dżemem

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Sernik z dżemem – składniki

  • 500g sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki dżemu (np. truskawkowego)
  • opcjonalnie: posypka z migdałów lub kruszonka

Sernik z dżemem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj ser twarogowy, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej roślinny. Możesz użyć miksera, aby uzyskać gładką masę.
  2. Wylej połowę przygotowanej masy serowej do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na masę serową rozprowadź równomiernie dżem.
  4. Na dżem wylej resztę masy serowej.
  5. Jeśli chcesz, możesz posypać wierzch sernika posypką z migdałów lub kruszonką.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru i będzie jędrny.
  7. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Gotowy sernik z dżemem możesz podać na zimno, po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *