Sernik z wiśniami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sernik z wiśniami


Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami – składniki

  • 500g sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g wiśni (można użyć również innych owoców)
  • 2 łyżki bułki tartej

Sernik z wiśniami – przepis krok po kroku

  1. Wymieszaj ser biały, jajka, cukier, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy w dużej misce.
  2. Wyłóż dno formy do pieczenia papierem do pieczenia i posyp je bułką tartą.
  3. Wlej połowę masy serowej do formy.
  4. Rozłóż równomiernie wiśnie na masie serowej.
  5. Wlej resztę masy serowej na wiśnie, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
  7. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem, schłodź sernik w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  9. Sernik z wiśniami gotowy do podania!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *