Sernikobrownie z truskawkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernikobrownie z truskawkami – składniki

  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 500g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g truskawek

Sernikobrownie z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce, a następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Przygotuj formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wylej na dno masę z herbatników i równomiernie rozprowadź.
  3. W rondelku rozpuść białą czekoladę na małym ogniu, mieszając, aby się nie przypaliła.
  4. W osobnej misce wymieszaj ser mascarpone, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
  5. Truskawki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
  6. Na masę z herbatników wylej przygotowaną masę serową. Na wierzchu ułóż plasterki truskawek.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż sernikobrownie będą ładnie zrumienione.
  8. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie schłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  9. Przed podaniem posyp sernikobrownie z truskawkami cukrem pudrem i udekoruj dodatkowymi truskawkami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *