Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Skrzydełka w miodzie czyli imprezowy hit, przepis sprawdzony na wielu gościach – smakuje zawsze i wszystkim. Skrzydełka w miodzie są lekko pikantne, mają idealną konsystencję, mienią się złociście i nigdy nie są przesuszone. Nie zapomnijcie dodać do sosu bulionu lub wywaru z kostki rosołowej – płyn nawilża skrzydełka i dzięki temu są pyszne. Imbir też jest tu bardzo ważnym składnikiem – nadaje skrzydełkom wyrazu i pikanterii.
Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie – składniki
- 10-12 skrzydełek
- kostka rosołowa rozpuszczona w połowie szklanki gorącej wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka chilli
- łyżeczka imbiru w proszku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- olej
Skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie – przepis
- Wszystkie składniki marynaty należy połączyć w dużym kubku i wymieszać, aby miód dokładnie się rozpuścił.
- Skrzydełka myjemy, zawijamy w trójkąty (lub obcinamy lotki), osuszamy i przekładamy do głębokiej blachy wysmarowanej odrobiną oleju.
- Zalewamy skrzydełka przygotowaną marynatą i odstawiamy przynajmniej na 30 minut – smaki muszą się przegryźć i połączyć.
- Skrzydełka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.
- Co 20 minut sprawdzamy skrzydełka i przewracamy na drugą stronę polewając przy tym redukującym się sosem z marynaty.
- Skrzydełka w miodzie powinny być gotowe po około 60-80 minutach pieczenia – najlepsze są wtedy kiedy marynata zredukuje się do postaci gęstego lepkiego i pysznego sosu miodowo-imbirowo-pikantnego. Smacznego!
Nie należy podnosić temperatury – muszą piec się stosunkowo powoli, żeby miód się nie przypalił a mięso nie wysuszyło.
Uwielbiam skrzydełka w miodzie ! Pyszności!
Skrzydełka w miodzie 12 sztuk? Na imprezę zrobię 36 szt. Zawsze znikają, jak ciepłe bułki.To świetny przepis.Do skrzydełek smakuje każdy alkohol.