Śledzie po kaszubsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Śledzie po kaszubsku – składniki

  • 1 kg śledzi
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • olej do smażenia

Śledzie po kaszubsku – przepis krok po kroku

  1. Śledzie dokładnie oczyścić, usunąć głowy i ości, a następnie pokroić w kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Marchewki i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko złociste.
  5. Dodać starte marchewki i jabłka, cukier, ocet jabłkowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek i koperek. Całość dobrze wymieszać.
  6. Dodać pokrojone śledzie do garnka i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
  7. Garnka przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 30 minut, aż śledzie będą miękkie i aromatyczne.
  8. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  9. Podawać na zimno jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *