Słodkie przekąski z orzechami – sprawdzone przepisy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Po słodycze chętnie sięgamy pomiędzy posiłkami. Pyszny deser to dla wielu osób wyczekiwana część dnia. Co zrobić, aby słodkie przekąski były bardziej wartościowe i odżywcze? Wystarczy dodać orzechy. Są przyjemnie chrupiące, a na dodatek zawierają mnóstwo cennych składników. Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się, z czym je łączyć. Przepisy na słodkości z orzechami bywają zaskakujące.

Jakie rodzaje orzechów można wykorzystać w słodkich przekąskach?

Przygotowując słodkie przekąski, nie zapominaj o dodatkach, które wspierają pracę organizmu. Orzechy dodają energii i świetnie wpływają na pracę mózgu. W Polsce najpopularniejsze są orzechy włoskie, które wiele osób ma we własnych ogrodach. Warto pozbierać też orzechy laskowe rosnące w parkach oraz lasach. Pysznym i wskazanym dodatkiem są orzechy zagraniczne: nerkowca, brazylijskie, pekan, macadamia, piniowe, pistacjowe oraz arachidowe. Wybór jest duży, więc łatwo dogodzić sobie pod względem upodobań smakowych.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy włoskie kształtem przypominają mózg i właśnie na funkcjonowanie kory mózgowej wpływają znakomicie. Włoskie oraz laskowe dostarczają solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale wszystkie rodzaje orzechów zawierają mnóstwo cennych składników. Stanowią dobre źródło składników mineralnych, m.in. magnezu, potasu i fosforu. W orzechach brazylijskich znajduje się dużo selenu. Wystarczy zjeść kilka, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Orzechy zawierają też witaminy. Na przykład witamina E działa przeciwstarzeniowo i wpływa na zachowanie dobrego wzroku. Poza zdrowymi kwasami omega-3, witaminami oraz składnikami mineralnymi znajdziesz w nich białko oraz błonnik.

Orzechy bajecznie komponują się z czekoladą i miodem, ale można je dodawać do najróżniejszych ciast, ciasteczek oraz drożdżówek. Sprawdź propozycje naszych przepisów.

Czekoladowe batoniki z morelami i orzechami

Czekolada poprawia nastrój, ponieważ zawiera tryptofan, który uczestniczy wytwarzaniu serotoniny, nazywanej też hormonem szczęścia. Nic więc dziwnego, że jest powszechnie lubianym, a nawet uwielbianym, smakołykiem. Doskonale komponuje się z orzechami i morelami, dlatego dziś mamy propozycję przygotowania czekoladowych batoników: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-batoniki-z-morelami-i-orzechami. Suszone morele to słodki, ale zdrowy dodatek, który często można znaleźć w batonikach typu musli. Są pełne wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, a także witamin z grupy B, witaminy E i PP. Czekoladowe batoniki z morelami i orzechami to niezapomniane doznania smakowe oraz wysoka wartość odżywcza. Nasz przepis jest opcją bezglutenową. Gwarantujemy, że trudno poprzestać na jednym batoniku. Przygotowanie polega przede wszystkim na wymieszaniu i zblendowaniu składników. Powstałą masę wstawia się do lodówki, a po stężeniu polewa rozpuszczoną czekoladą.

CZYTAJ  Dobry ekspres do 3000 zł - najlepsze modele Siemens

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Muffinki to przysmak, po który chętnie sięga wiele osób. Sprawdza się podczas przyjęć i pikników, ale też jako codzienny deser lub przekąska w pracy. Muffinki można serwować w wersjach słodkich i słonych, ale teraz przedstawimy coś specjalnego dla największych łasuchów. Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym to pyszna oraz zdrowa przekąska: https://uwielbiam.pl/przepis/dyniowe-muffinki-z-orzechami-wloskimi-i-kremem-kakaowym. Delikatność dyni i intensywność orzechów sprawiają, że muffinki zyskują wyjątkowy smak. Warto wiedzieć, że dynia stanowi doskonałe źródło białka oraz błonnika, a poza tym zawiera magnez, potas, wapń, selen i cynk oraz witaminy A, C i E. Wśród składników muffinek znajduje się również miód i cynamon. Biały cukier zastąpiono brązowym. Wierzch wypieków zdobią rozetki z kakaowego kremu. Trudno oprzeć się takiemu widokowi, a jeszcze bardziej puszystej strukturze muffinek i ich smakowi. Zrób je samodzielnie, a przekonasz się, że było warto poświęcić czas.

Rate this post
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 51

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *