Soczysty pieczony kurczak w maślance

Czas przygotowania:

2 godz. 15 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min

Łączny czas:

3 godz. 45 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Soczysty pieczony kurczak w maślance – składniki

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Soczysty pieczony kurczak w maślance – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj kurczaka, umyj go dokładnie i osusz.
  2. W misce wymieszaj maślankę, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, paprykę, tymianek, sól i pieprz.
  3. W dużym naczyniu do pieczenia umieść kurczaka i delikatnie go natrzyj przygotowanym wcześniej sosem z maślanki.
  4. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby kurczak mógł się zamarynować.
  5. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180°C.
  6. Wyjmij kurczaka z lodówki i zdejmij folię spożywczą.
  7. Umieść naczynie z kurczakiem w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 1,5 godziny, aż kurczak będzie soczysty i dobrze upieczony.
  8. Co jakiś czas polewaj kurczaka sosem z naczynia, aby utrzymać go soczystym.
  9. Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na chwilę, aby odpoczął.
  10. Posyp kurczaka świeżą natką pietruszki i podawaj gorącego.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *