Sos beszamelowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Sos beszamelowy to absolutna klasyka, pyszny beszamel uszlachetni wiele dań: lasagne, zapiekanki makaronowe, szparagi czy inne warzywa podawane na ciepło. Sos z mleka, mąki i masła jest łatwy w przygotowaniu – kluczowe jest intensywne mieszanie, żeby nie powstały grudki, a konsystencja była aksamitna. Podstawą sosu beszamelowego jest dobrze przygotowana zasmażka z mąki. Pamiętajcie o białym pieprzu i odrobinie tartej gałki muszkatołowej, bez nich sos będzie mdły.
Uwielbiam krótko gotowaną brukselkę polaną sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy – składniki
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- około 250-350 ml mleka
- sól, pieprz biały
- gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy – przepis
- W szerokim rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło na małym ogniu. Jak całość się rozpuści należy dodać mąkę i szybko wymieszać całość. Mąka z masłem połączy się w gęstą masę, którą trzeba lekko podsmażyć.
- Jeśli chcecie uzyskać jasny i delikatny sos wystarczy smażyć do momentu połączenia się składników – jeśli chcecie sos ciemniejszy i bardziej aromatyczny smażcie mąkę z masłem na złoty kolor.
- Następnie dodajemy połowę ilości mleka i mieszamy energicznie całość rozcierając wszystkie grudki. Po chwili dodajemy resztę mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Sos doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu białego oraz świeżo startej gałki muszkatołowej.
Sos beszamelowy szczególnie pasuje do lasagne ze szpinakiem.