Spring rolls z kurczakiem i warzywami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
azjatycka
Spring rolls przepis na delikatną i pyszną przekąskę. Spring rollsy doskonale nadają się na imprezową przekąskę, którą łatwo można zjeść rękami. Spring rolls to odmiana delikatnych sajgonek na zimno czyli bez smażenia – farsz zawijamy w wilgotny papier ryżowy i gotowe. Do tego typu sajgonek pasują różne sosy, mój ulubiony to mieszanina soku z limonki, sosu rybnego z dodatkiem czosnku, chilli i kolendry. Inny pyszny sos do sajgonek to sos sojowy z odrobiną oleju sezamowego, szczypiorku i chilli. Jeśli chodzi o nadzienie to podstawą jest makaron sojowy, chrupiąca sałata lodowa, świeży ogórek, tarta marchew, kiełki fasoli mung, mięta i kolendra. Opcjonalnie kurczak, krewetki czy wołowina, ja wybrałam grillowanego kurczaka.
Spring rolls z kurczakiem i warzywami – składniki
- 20 płatków papieru ryżowego
- 100 gramów makaronu sojowego (do zaparzenia)
- 1 filet z piersi kurczaka – usmażony na patelni
- 1 średnia marchew
- 1 świeży ogórek bez pestek (żeby papier ryżowy zbytnio nie rozmiękł)
- 6 liści sałaty lodowej
- garść kiełków fasoli mung
- garść liści mięty
- garść kolendry
- pół posiekanej chilli
Sos do spring rollsów:
- 3 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- odrobina wody
- drobno posiekana chilli
Sos do spring rollsów v.2:
- sos sojowy
- szczypiorek
- odrobina octu ryżowego
- kilka kropel oleju sezamowego
Spring rolls z kurczakiem i warzywami – przepis
- Zaparzyć makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka przyprawić sosem sojowym i odrobiną oleju – usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej, żeby się lekko zrumienił, ale nie wysechł – około 6 minut z każdej strony (mowa o nierozbitym filecie).
- Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, z ogórka pozbyć się pestek i pokroić go w słupki. Dodać kiełki, miętę, kolendrę i drobno posiekaną chilli, porwać liście sałaty lodowej. Opcjonalnie można dodać grzyby mun (uprzednio zaparzone).
- Makaron sojowy wymieszać z warzywami (ja nie doprawiam nadzienia do spring rollsów, żeby za bardzo nie rozmiękły).
- Papier ryżowy namoczyć w wodzie – każdy arkusz po kolei i zawijamy. Po namoczeniu papier położyć na około 10 sekund na talerz – żeby osiągnąć idealny stopień namoczenia – nie może się łamać – sajgonki muszą łatwo się zwijać, z drugiej strony papier nie może przykleić się do talerza – trzeba wyczuć.
- Na papier rozkładamy nadzienie warzywno-makaronowe, następnie plastry kurczaka i zwijamy sajgonki. Układajcie je w odstępach, żeby się nie skleiły – jeśli chcecie, żeby były świeże kilka godzin przykryjcie je wilgotną ściereczką.
Składniki na sos mieszamy – sosy muszą być zbilansowane – zachęcam do smakowania z każdą dodaną łyżką sosu rybnego czy cukru. Sajgonki można przekroić na skos i zanurzać w aromatycznym sosie. Delikatne, aromatyczne i pyszne.
Moja ulubiona wersja wykorzystania papieru ryżowego 🙂