Stek z kalafiora z piekarnika
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Stek z kalafiora z piekarnika – składniki
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji
Stek z kalafiora z piekarnika – przepis krok po kroku
- Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do 200°C.
- Obierz kalafior z liści i pokrój go na grube plastry, tak aby przypominały steki.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, paprykę w proszku, czosnek w proszku, tymianek, oregano i bazylię.
- Połóż plastry kalafiora na blasze do pieczenia i delikatnie posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem z oliwy i przypraw.
- Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz kalafior przez około 20-25 minut, aż steki będą miękkie i lekko zrumienione.
- Podawaj steki z kalafiora z piekarnika na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami, jeśli masz ochotę.
Stek z kalafiora z piekarnika to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego steku mięsnego. Kalafior, dzięki swojej konsystencji, doskonale nadaje się do przyrządzenia steków, które po upieczeniu w piekarniku nabierają delikatnej chrupkości na zewnątrz, a jednocześnie pozostają miękkie w środku. Przyprawy dodają wyrazistego smaku, a świeże zioła nadają daniu dodatkowej świeżości. To danie z pewnością zachwyci zarówno mięsożerców, jak i wegetarian.