Szczaw w słoiku

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Szczaw w słoiku


Szczaw w słoiku

Szczaw w słoiku – składniki

  • 1 kg świeżego szczawiu
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: śmietana do podania

Szczaw w słoiku – przepis krok po kroku

  1. Umieść szczaw w słoiku i dokładnie opłucz go pod bieżącą wodą.
  2. Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
  3. W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista.
  4. Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  5. Wsyp mąkę do garnka i dokładnie wymieszaj z warzywami, tworząc jasnobrązową masę.
  6. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając ciągle, aby uniknąć powstania grudek.
  7. Dodaj szczaw do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż liście szczawiu zmiękną.
  8. Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku.
  9. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw zupę do ostygnięcia.
  10. Po ostygnięciu zupy, przełóż ją do słoików, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.
  11. Szczaw w słoiku można podawać na zimno lub podgrzać przed spożyciem.
  12. Opcjonalnie, przed podaniem można dodać do zupy odrobinę śmietany, aby nadać jej kremowej konsystencji.

Teraz, gdy znasz przepis na Szczaw w słoiku, możesz cieszyć się tym pysznym i zdrowym daniem przez dłuższy czas. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *