Szpinak duszony z czosnkiem w śmietanie
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Szpinak z czosnkiem w śmietanie z czosnkiem i solą to banalnie prosty dodatek do dań, może posłużyć jako farsz do naleśników czy sos do makaronu. Najważniejszym składnikiem jest szpinak i ważne żeby był w liściach. Może być mrożony choć najsmaczniejszy jest świeży. Szpinak w śmietanie doskonale pasuje do ryb – polecam: przepis na smażonego łososia. Używam 18% śmietanki i odrobiny cytryny, żeby mieć pewność, że szpinak zachowa piękny, zielony kolor.
Szpinak duszony z czosnkiem w śmietanie – składniki
- Kilogram świeżego szpinaku lub 1/2 kg mrożonego szpinaku w liściach
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz (opcjonalnie trochę vegety)
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
- łyżeczka soku z cytryny
- masło lub oliwa do smażenia
Szpinak duszony z czosnkiem w śmietanie – przepis
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć delikatnie na maśle – nie pozwólcie czosnkowi zbrązowieć bo mógłby zgorzknieć.
- Do czosnku dorzucić liście szpinaku i dusić do momentu aż zmiękną (świeży szpinak duszę dosłownie 2 minuty)
- Liście szpinaku skropić odrobiną soku z cytryny – zabieg ten spowoduje, że szpinak nie wyblaknie.
- Obficie posolić i dodać do smaku pieprzu.
- Zdjąć szpinak z gazu i dodać odrobinę śmietany, która nada mu aksamitnej konsystencji.
Taki szpinak to wyborny dodatek do większości dań, jest zdrowy, sycący i niezwykle smaczny. To świetne danie na małą przekąskę. Można dodać do niego jajko ugotowane na twardo lub płynne żółtko, żeby zaciągnąć sos. Jak można nie lubić szpinaku?